GEEN VIERINGEN IN ONZE KERKEN TOT NADER BERICHT

H. Willibrorduskerk Hooge Zwaluwe (1865-2013)

Afbeelding 12 H. Willibrorduskerk Hooge Zwaluwe
De H. Willibrorduskerk werd in 1865 ingewijd en werd toegewijd aan de H. Willibrordus.
De H. Willibrordus of H. Willibrord (658-739) was een Angelsaksische missionaris die naar het vasteland kwam om er het evangelie te prediken.
Hij was als evangelieprediker ook zeer actief in delen van ons land (Friesland, Utrecht)
Hij bouwde vele kerken en kloosters, waaronder dat van het Luxemburgse Echternach waar hij ook begraven ligt. Zijn feestdag is 7 november.

Afbeelding 13 Petrus Klijsen eerste pastoor van Hooge ZwaluweDe eerste pastoor van de nieuwe parochie Hooge Zwaluwe was Petrus Hubertus Klijsen.
De kerk is een neogotisch gebouw. Er zijn geen namen bekend van de ontwerper of bouwer, men vermoedt dat het de plaatselijke timmerman was.
Heel bijzonder zijn de gewelven in de kerk.
Die zijn zodanig geconstrueerd dat het lijkt of de eenvoudige zaalkerk beschikt over zijbeuken en een middenschip. Renovaties van de H. Willibrorduskerk vonden plaats in 1920 en 1952 en in 1976 vond een grote restauratie plaats.
Een kleine geloofsgemeenschap als die van de H. Willibrordus voelde de secularisatie wel heel erg, zodat in 2013 de kerk aan de eredienst onttrokken werd. Het beeld van de H. Willibrord verhuisde naar de H. Gummaruskerk te Wagenberg en daar wordt rond 7 november zijn feestdag nog elk jaar gevierd.

Het kerkgebouw is nu Restaurant Onze Kerk, een plaats waar mensen samenkomen om te eten en te drinken, maar ook zijn er geregeld concerten.
Er kan ook gerouwd en getrouwd worden, echter niet meer in kerkelijk verband.
In het restaurant is er ook een werkplek voor mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt.
De naast de kerk gelegen en nog in gebruik zijnde begraafplaats is nog in bezit van de Vijf Heiligen Parochie en wordt door vrijwilligers uit de geloofsgemeenschap Hooge Zwaluwe zeer netjes onderhouden.

Afbeelding 14 H. Willibrorduskerk Hooge Zwaluwe ten tijde van H. Gerlachusoctaaf Afbeelding 15 Interieur H. Willibrorduskerk met bijzondere gewelven Afbeelding 16 H. Willibrorduskerk nu restaurant Onze Kerk