Deelkastjes voor mensen in nood

Deelkastje VHP

Op zaterdag 23 juli zijn er op drie plaatsen binnen onze parochie deelkastjes geplaatst: bij de H. Antonius Abtkerk in Terheijden, de H. Gummaruskerk in Wagenberg en bij de pastorie in Made. Deze deelkastjes zijn bedoeld voor mensen die in deze tijd van stijgende prijzen van boodschappen en stijgende energieprijzen het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

De meeste mensen kennen wel de zogenaamde boekenkastjes, waaruit je boeken kunt pakken om thuis te lezen en om er zelf boeken in te plaatsen. Iets dergelijks kan ook met plantenstekjes. Inmiddels zijn er op heel veel plaatsen in Nederland al dergelijke kastjes geplaatst. Arjen van Beek uit Terheijden kwam met het idee om een dergelijk kastje ook in Terheijden te plaatsen en klopte hiervoor aan bij de Vijf Heiligen Parochie en hij startte een crowdfunding om een kastje aan te schaffen. De crowdfunding leverde meer dan genoeg op om drie kastjes te plaatsen en dat gebeurde dus op zaterdag 23 juli in het bijzijn van vrijwilligers van onze parochie.

“De wereldproblemen worden er niet mee opgelost”, zo verklaarde Arjen, maar zo kunnen we elkaar , in de eigen buurt, toch een beetje vooruit helpen”. In de weekendvieringen in onze kerken wordt er ook aandacht besteed aan de plaatsing van deze kastjes.

In deze tijd van stijgende prijzen van boodschappen en stijgende energieprijzen wordt het voor steeds meer mensen moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij kunnen niet zomaar naar de voedselbank stappen en daarom is het idee geboren van de zogenaamde deelkastjes, niet met boeken of plantenstekjes, maar met eten dat lang houdbaar is en verzorgingsmiddelen zoals tandpasta of shampoo. Deze spullen kunnen mensen in het deelkastje achterlaten en anderen kunnen ze er weer uithalen als ze die nodig hebben. Door te geven wat je missen kunt, kunnen andere mensen pakken wat ze echt nodig hebben, maar daarvoor op een gegeven moment niet de middelen hebben om zelf aan te schaffen.

Heb je vragen of wil je helpen om eventueel meer kastjes te plaatsen? Stuur dan een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.