Antonius Abt Terheijden opent ook deze zomer de deuren

zomeractiviteiten VHP TerheijdenZowel het kerkgedeelte als zaal ‘de Abt’ in de maanden juni t/m september gratis te bezoeken

Met veel plezier en enthousiasme stellen de vrijwilligers van Stichting Behoud de Antonius Abt ook deze zomer weer de Antonius Abtkerk in Terheijden open voor bezoekers. Na succesvolle edities in 2020 en 2021 zijn ook dit jaar in de maanden juni tot en met september zowel het kerkgedeelte als zaal ‘De Abt’ gratis te bezoeken op zaterdagmiddag van 13:00-16:30.

Stichting Behoud de Antonius Abt hoopt dat veel inwoners van de gemeente én dagjesmensen het gebouw een bezoekje komen brengen. Zo kan iedereen kennis maken met de historie en architectuur van het gebouw, de bijzondere voorwerpen bekijken en natuurlijk de unieke afscheidingswand bezichtigen.

Video-rondleiding & toren beklimmen

Nieuw dit jaar is de speciale video-rondleiding die bezoekers zelf kunnen volgen. Door heel het gebouw hangen tijdens de openstelling bordjes met QR-codes. Deze zijn te scannen met de mobiele telefoon. Er opent dan een filmpje met meer informatie over het voorwerp waar het bordje bijhangt, of over de geschiedenis van de Antonius Abt. Als oudste Rijksmonument van de gemeente Drimmelen is er meer dan genoeg te vertellen!

Iedere eerste zaterdagmiddag van de maand organiseert de stichting ook nog toren beklimmen tijdens de opstelling. Onder begeleiding is de kerktoren van de Antonius Abt tot het uurwerk te bezichtigen. Dit biedt een uniek kijkje in het historische gebouw.

Exposities lokale kunstenaars

Net als in voorafgaande jaren zijn er ook dit jaar weer iedere zaterdagmiddag wisselende kunstexposities van lokale kunstenaars te zien. De werken komen goed tot hun recht in de ruimte van zaal ‘De Abt’. Daarnaast heeft Stichting Behoud de Antonius Abt de expositieborden van ToonArt kunnen overnemen waardoor de werken nog beter tentoon te stellen zijn. De exposanten per datum, inclusief het soort kunst, is in onderstaand schema te zien:

Datum expositie Naam deelnemer Soort kunst
24 september Monique en Vittorio Dorigo Viltwerk, schilderijen & beelden

Margriet van vliet

Mixed Media

Behalve de speciale video-rondleiding, het toren beklimmen en de kunstexposities is er tijdens de openstelling ook een film over het ontstaan van de afscheidingswand te zien. Daarnaast is er een presentatie over de restauratie van de kerktoren en zijn er vitrines met bijzondere voorwerpen uit de geschiedenis van het gebouw.

Kortom, ook voor inwoners en bezoekers die het gebouw al eens gezien hebben, is er nog genoeg te ontdekken tijdens de openstelling van de Antonius Abt deze zomer!