Synodaal Proces in de Vijf Heiligen Parochie

Synodale kerk 1

Op dit moment loopt er een proces in de katholieke kerk en dat is het Synodaal Proces. Het Synodaal Proces is een wereldwijd proces dat in het Bisdom Breda van start ging op 17 oktober 2021 in de Basiliek van Oudenbosch.

Het Synodaal Proces is een initiatief van paus Franciscus. De paus vraagt aan alle bisdommen de gelovigen te raadplegen hoe zij een kerk zien die toekomst en vitaliteit heeft. Dit gebeurt door hen met elkaar in gesprek te brengen en zo luisterend naar elkaar en naar wat de Heilige Geest ons zegt door de ander tot voorstellen te komen. Deze voorstellen worden per bisdom gebundeld en dan door de bisschoppen meegenomen in hun koffer als zij in 2023 naar de Bisschoppensynode in Rome afreizen.

Op maandag 14 maart 2022 waren op uitnodiging van het pastoraal team een aantal mensen uit onze Vijf Heiligen Parochie samen gekomen om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe zij een synodale Kerk zien. Kernvraag was daarbij: Hoe zorgen we ervoor dat de kerk een levendige, gastvrije, geestrijke gemeenschap vormt, een gemeenschap waar mensen zich laten inspireren, laten vormen door Gods goede Geest en willen we onze talenten daar voor inzetten?

Na het aansteken van een kaars als gebaar van onze solidariteit met de mensen in Oekraïne, volgde een algemene inleiding waarna in drie groepjes in een spelvorm een aantal thema’s besproken werden, die de bouwstenen zijn van een toekomstbestendige en vitale kerk. In een volgende bijeenkomst worden de gezamenlijke resultaten besproken en de resultaten hiervan gaan mee naar een regionale bijeenkomst om dan uiteindelijk bij de bisschop te belanden. Ondertussen is er ook weer een nieuwe groep mensen uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Wij houden u op de hoogte van de resultaten.logo synodale kerk

De Missionaire Parochie

De Canadese priester James Mallon schreef in 2014 het boek Divine Renovation, Nederlandse titel Als God renoveert, en hij was de hoofdspreker van de conferentie De Missionaire Parochie, georganiseerd door het Bisdom Breda op 24 en 25 maart 2022 in het Bredase Breepark.

Een conferentie met ruim 1000 deelnemers uit heel Nederland en Vlaanderen. Deze conferentie handelt over de vraag hoe we kunnen werken aan de bloei van een parochie. Nu is het vaak alleen maar onderhoud, we doen wat we altijd deden, maar merken dat daarvoor de animo minder wordt. Hoe kunnen we weer meer vitaliteit brengen in onze parochies?

Nieuwe paden betreden, meer glans geven aan bestaande activiteiten, etc. Het synodaal proces en de missionaire kerk lopen zo’n beetje door elkaar en ze beogen eigenlijk ook hetzelfde: werken aan een vitale kerkgemeenschap met een positieve uitstraling. Op deze conferentie was een vertegenwoordiging van onze Vijf Heiligen Parochie aanwezig.

Meer informatie leest u op Synode 2021-2023