Vanaf 1 december 2021 uitgebreide coronamaatregelen in onze kerken

Kerkbezoek met mondkapje

De Nederlandse bisschoppen hebben de coronamaatregelen in kerken uitgebreid. Het schrappen van publieke vieringen na 17.00 uur gaat de bisschoppen zeer aan het hart, maar zij willen niet dat onze kerken een bron van besmetting worden.

Aangepaste regels:

1. In alle kerken moet 1,5 m afstand gehouden worden.
  2. In de kerk is bij verplaatsing het gebruik van een mondkapje verplicht.
  3. Na 17.00 uur zijn er voorlopig geen kerkelijke activiteiten meer, dus ook niet op kerstavond. Dit betekent dat de viering van 19.00 uur in Terheijden voorlopig komt te vervallen. Dit houdt ook in dat de avondvieringen met Kerstmis komen te vervallen. Binnen onze Vijf Heiligen Parochie wordt gewerkt aan een meer aangepast programma met kerstvieringen overdag, wij houden u hiervan op de hoogte.
  4. In kerken waar meer mensen worden verwacht dan de capaciteit van het kerkgebouw op anderhalve meter toelaat wordt opnieuw een systeem van reserveren ingevoerd.

Basisregels

• Handen wassen/ontsmetten
  • Hoesten en niezen in de elleboog
  • Thuisblijven en testen bij klachten die wijzen op corona

Meer informatie: www.rijkoverheid.nl

Incasseringsvermogen

De nieuwe maatregelen vragen van de parochies en alle gelovigen opnieuw om extra inzet, incasserings- en uithoudingsvermogen om toch samen zo goed mogelijk Advent en Kerstmis te kunnen vieren. De bisschoppen spreken hun grote dankbaarheid en waardering uit voor al diegenen die zich daarvoor onvermoeibaar inzetten en zij hopen dat de liefde van Christus die in de wereld is gekomen ons helpt om de moeilijkheden die de pandemie met zich meebrengt te doorstaan.

Zingen

Voorlopig blijft volkszang nog toegestaan en mogen ook koren blijven zingen, mits er voldoende geventileerd wordt en de koorleden onderling ook 1,5 m afstand behouden. Uitreiken communie De communie wordt uitgereikt met een pincet of met de vooraf ontsmette hand van de voorganger. Degene die de communie uitreikt, draagt een gelaatsscherm.

De vredeswens

Bij de vredeswens schudden we nog geen handen, maar we wensen elkaar wel de vrede toe uiteraard zonder fysiek contact.

Collecte

Bij de collecte wordt nog geen mandje doorgegeven, maar er staat bijvoorbeeld een mandje bij de uitgang van de kerk, of er wordt rondgegaan met een collectezak aan een lange stok, waarin u uw bijdrage aan de collecte kunt deponeren.