Opnieuw mondkapjes en 1,5 m maatregel in onze kerken

De Nederlandse bisschoppen vragen om een aantal coronamaatregelen die al eerder golden opnieuw toe te passen in de kerk. Gelovigen wordt gevraagd tijdens vieringen en andere kerkelijke bijeenkomsten 1,5 meter afstand te houden en een mondkapje te dragen wanneer zij zich verplaatsen in de kerk of de ruimte waar de kerkelijke bijeenkomst wordt gehouden.

De bisschoppen houden er rekening mee dat de komende tijd verdere aanscherping van de coronamaatregelen nodig zal blijken. Daarnaast blijven de basisregels gelden.

Basisregels

• Handen wassen/ontsmetten
  • Hoesten en niezen in de elleboog
  • Thuisblijven en testen bij klachten die wijzen op corona

Meer informatie: www.rijkoverheid.nl

basisregels 20210915 1920x1080

Communie

• De communie wordt uitgereikt met een pincet of met de vooraf ontsmette hand van de voorganger.
  • Degene die de communie uitreikt staat achter een hoestscherm of draagt een gelaatsscherm.
  • De tongcommunie wordt nog niet toegestaan, gelovigen die de communie niet op de hand willen ontvangen dienen zelf te zorgen voor een klein wit doekje.
  • Bij de vredeswens schudden we nog geen handen, maar we wensen elkaar wel de vrede toe uiteraard zonder fysiek contact.
  • Bij de collecte wordt nog geen mandje doorgegeven, maar er staat bijvoorbeeld een mandje bij de uitgang van de kerk, of collectezak aan een stok, waarin u uw bijdrage aan de collecte kunt deponeren.

Zingen

Voorlopig blijft volkszang nog toegestaan en mogen ook koren blijven zingen, maar koren wordt nadrukkelijk aangeraden om alleen te repeteren in grote ruimtes waar voldoende geventileerd kan worden. Ook voor het zingen tijdens de vieringen geldt dat er goed geventileerd moet kunnen worden en dat koorleden net als de andere aanwezigen onderling tenminste anderhalve meter afstand moeten houden.

Respectvolle omgang

De bisschoppen hebben eerder al iedereen opgeroepen om zich te laten vaccineren. Tegelijk willen zij aan alle gelovigen, gevaccineerd en niet-gevaccineerd, vragen om respectvol met elkaar om te blijven gaan.

De bisschoppen beseffen dat zij opnieuw een beroep doen op de bereidwilligheid van alle betrokkenen in de parochies, waaronder vele vrijwilligers die helpen bij het implementeren van de voorzorgsmaatregelen. Zij zijn dankbaar voor deze inzet en hopen en bidden dat een gezamenlijke inspanning de beoogde effecten zal hebben ten behoeve van de gezondheid van alle mensen en met name de meest kwetsbare mensen in onze samenleving.