Verdere versoepelingen van het coronaprotocol in onze kerken ingaande op zaterdag 25 september 2021

• De Nederlandse bisschoppen hebben besloten om de anderhalve meter afstandsregel bij kerkbezoek los te laten.
  • Vooraf opgeven en registreren is niet meer nodig.
  • Houdt u rekening met elkaar zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk.
  • U hoeft geen coronatoegangsbewijs te laten zien.
  • De bisschoppen maken geen onderscheid tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn, maar doen wel een dringende oproep aan voorgangers, vrijwilligers en kerkbezoekers om zich te laten vaccineren.
  • De communie wordt uitgereikt met een pincet of met de vooraf ontsmette hand van de voorganger. Degene die de communie uitreikt staat achter een hoestscherm of draagt een gelaatsscherm. De tongcommunie wordt nog niet toegestaan, gelovigen die de communie niet op de hand willen ontvangen dienen zelf te zorgen voor een klein wit doekje.
  • Volkszang is met ingang van 25 september weer toegestaan. Ook de koren starten weer op. Geef elkaar de ruimte, bijvoorbeeld door een zigzag opstelling aan te houden.
  • Bij de vredeswens schudden we nog geen handen, maar we wensen elkaar wel de vrede toe uiteraard zonder fysiek contact.
  • Bij de collecte wordt nog geen mandje doorgegeven, maar staat er bijvoorbeeld een mandje bij de uitgang. De collectezakken aan de stok kunnen ook gebruikt worden, dit kan per kerk verschillen.
  • Alle basisregels blijven: handen wassen/ontsmetten, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven bij klachten die wijzen op corona

De bisschoppen zijn dankbaar dat er zo weer meer ruimte komt voor het samen vieren en zingen. Ook is er dankbaarheid voor het feit dat met de inzet van het protocol er tot nu toe in de liturgie geen besmettingshaarden zijn geweest. De bisschoppen bidden dat dit zo blijft en dat de gelovigen, bij het bezoeken van vieringen, hierbij zorg en voorzichtigheid naar hun naasten blijven betrachten.

Vaccineren is een daad van liefde: voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren.
(Paus Franciscus)