Springbalsemien

SpringbalsemienRosita Steenbeek schreef een boek onder de titel “Wie is mijn naaste?” Binnenkort kom het uit en zal ik het zeker lezen. Waarom? Omdat zij de vraag regelrecht geciteerd heeft uit Lucas 10.

Voor de minder bijbelvasten onder ons: het verhaal van de Barmhartige Samaritaan, een verhaal op leven en dood en iemand die uit onverwachte hoek hulp krijgt om verder te kunnen met zijn leven.

Naast de verwondering en verbazing die ik opdeed over hoe de erfenis van Jezus de Nazarener zich verspreidt door de eeuwen tot hier bij ons en verder, kwam bij mij ook een gedachte op aan de Springbalsemien. In dit woon- en leefgebied is iedereen wel vertrouwd met de Springbalsemien, die geweldig mooie plant met roze bloemetjes. Als het gedaan is met de bloei, worden de bloempjes peultjes, die bij de zachtste aanraking openspringen.

Bij het openspringen verspreiden de zaadjes zich, die een lange winter overleven en zullen er in de lente opnieuw honderden, duizenden  springbalsemientjes groeien en bloeien in de Biesbosch. Wat er ook gebeurt, de warme stroom van Jezus’ boodschap zaait zich verder in de tijd, Kerk of geen Kerk!

Rosita VerbeekWie is mijn naaste?
Het is de juiste vraag die gesteld wordt om van onze samenleving een menselijke samenleving te maken.
Wie is mijn naaste?
Wie zo vraagt, veroordeelt niet, maar ziet onbevangen in de vragende ogen van wie naast ons neerstrijkt na een vluchtweg die te lang was en doodliep op onbarmhartig gesloten grenzen.

Als wij op onze beurt ons in zachtmoedigheid laten raken, zaait het liefdevolle Woord van Jezus zich vanzelf verder. Niet alleen in het werk van Rosita, maar ook in het leventje van jou en mij.

Gerard Oostveen.

Lees hier meer van Rosita Steenbeek