Afscheid van Pastoraal werker Han Geppaart

foto han1

Met ingang van 1 september 2018 heeft Drs. Han Geppaart, pastoraal werker onze parochie verlaten. Met gelijke datum zet hij zijn pastoraal werk voort in de parochies Nazareth te Breda en O.L. Vrouw ten Hemelopneming te Prinsenbeek.

Han Geppaart heeft in de Vijf Heiligen Parochie negen jaar op een intense en gelovig-betrokken wijze gewerkt. Zo heeft hij veel voor mensen betekend. We zijn hem zeer dankbaar. In een Eucharistieviering op zondag 26 augustus 2018, om 9.30 uur in de Gummaruskerk te Wagenberg hebben we afscheid genomen. Aansluitend aan de viering was er tot 13.00 uur - met koffie en thee - gelegenheid om Han Geppaart te danken en elkaar te ontmoeten.

Bijgesloten treft u een woordje van dank van pastoraal werker Han Geppaart: Dankwoord Han Geppaart.

Tijdens de viering van 26 augustus zijn er mooie foto’s geschoten, die treft u in onderstaande link: afscheid Han Geppaart.

Han Geppaart

Terugblik bij vertrek Han Geppaart, pastoraal werker

Op 26 augustus neem ik afscheid van de Vijf Heiligen Parochie om per 1 september mijn werkzaamheden voort te zetten in de Nazarethparochie in Breda en de parochie OLV ten Hemelopneming in Prinsenbeek. Daarmee komt – op twee maanden na – een einde aan negen enerverende jaren.

Verschil

Samen met pastoor Demmers kwam ik op 1 november 2009 terecht in een parochie die drie maanden zonder voorgangers had gezeten omdat zij vrijwel allen tegelijkertijd elders zijn gaan werken. De parochie verkeerde dus in rouw. Wat mij toen erg opviel was de manier waarop rituelen, gebruiken en gewoonten vorm werden gegeven. Er waren veel en grote verschillen met wat ik tot dan toe in de Kerk was tegengekomen. Ik beleefde een zekere afstand met de traditie die mij was overgeleverd en vertrouwd was en waarin ik van harte geloofde. Niet alleen in vorm maar ook in inhoud en betekenis. Dat leidde al snel tot onbegrip van weerskanten. We verstonden elkaar in elk geval niet. Wanneer ik er nu op terugkijk geef ik toe dat ik het toen anders had moeten aanpakken. Alhoewel ik nog steeds niet goed weet wat de juiste manier van benaderen dan wel had moeten zijn. De verschillen van inzicht en beleving waren te groot. Velen gingen weg. Met pijn zag ik dat aan en wist het tij niet te keren.

Zegeningen

Toch zijn er ook mensen gebleven. Geleidelijk aan groeide er meer vertrouwen naar beide kanten. Zeer bijzondere momenten zijn er geweest met mensen met wie ik heb opgelopen en samengewerkt. Dat geldt ook voor vieringen – nogal eens met kinderen; de opkomst van Living Spirit; de vormselvoorbereiding; de peuter-kleuterkerk; de vele uitvaarten; het catecheseproject ‘Achter de woorden zien’ over het Johannesevangelie, waaraan helaas zeer weinig mensen van deze parochie hebben deelgenomen – de meesten kwamen van buiten; de doopvoorbereidingsbijeenkomsten; de samenwerking met de protestantse gemeente Terheijden-Wagenberg en vooral de vele prachtige vespers en samenkomsten rond de gebedsweek voor de eenheid. De negen jaren hebben een kilte gekend, maar ook een grote warmte!

Tot slot

Dit alles nu is tot een einde gekomen. Het pastoraal team dat in kleinere omvang verder gaat kiest nieuwe wegen, maakt nieuwe keuzen. Ik vraag u allen uw vertrouwen te geven aan het pastoraal team dat verder gaat, aan de vrijwilligers die hen daarbij ondersteunen op velerlei manieren. Misschien is er voor uzelf wel een plek om actief te worden. Dat onze God het goede mag zegenen. Het ga u goed!

Han Geppaart, pw

Lees meer over Pastoraal werker Han Geppaart neemt afscheid